Herakles is een figuur uit de Griekse mythologie die ook voorkomt in andere oude geloven zoals het Berbers geloof. Hij was een Griekse heros, en werd beroemd om de twaalf moeilijke werken die hij uitvoerde in opdracht van koning Eurystheus.
Herakles was een zoon van de oppergod Zeus en Alkmene, een prinses die getrouwd was met Amphitryon. Zeus verleidde haar tijdens de afwezigheid van haar echtgenoot door zich als Amphitryon te vermommen, waarna zij een tweeling kreeg: Herakles, de zoon van Zeus; Iphikles, de zoon van Amphitryon.
Herakles’ geboorte was een bedreiging voor Hera, de vrouw van Zeus. Ze was jaloers op Alkmene en probeerde Herakles te vermoorden toen hij nog een baby was. Ze stuurde twee slangen om hem te wurgen, maar Herakles versloeg ze met zijn blote handen.
Herakles werd een sterke en dappere man. Hij trouwde met Megara en kreeg met haar drie zonen. Hera was nog steeds boos op Herakles en bracht hem tot waanzin. In zijn waanzin vermoordde Herakles zijn vrouw en kinderen.
Toen Herakles weer bij bewustzijn kwam, was hij geschokt en verdrietig. Hij ging naar Delphi om het orakel van Apollo te raadplegen. Het orakel zei dat hij Eurystheus, de koning van Tiryns, moest dienen en twaalf werken moest uitvoeren om zijn misdaden te vereffenen.
Herakles voltooide de twaalf werken, ondanks de vele obstakels die Hera hem in de weg legde. Hij werd een held en werd vereerd door de Grieken.
De oorsprong van Herakles is niet helemaal duidelijk. Sommigen geloven dat hij een mythologische figuur is die is gebaseerd op een echte persoon. Anderen geloven dat hij een godheid is die is gepersonifieerd als een mens.
Wat de oorsprong van Herakles ook is, hij is een belangrijke figuur in de Griekse mythologie. Hij is een symbool van kracht, moed en overwinning.