De afdeling waar iemand met artrose wordt behandeld hangt af van de ernst van de aandoening en de gewrichten die zijn aangedaan. Hieronder de verschillende mogelijkheden:
Eerstelijnszorg:
- Huisarts: In de meeste gevallen is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor mensen met artrose. De huisarts kan de diagnose stellen, pijnmedicatie voorschrijven en adviseren over leefstijlverandering en oefentherapie.
- Fysiotherapie: Fysiotherapeuten kunnen mensen met artrose helpen om hun gewrichten soepel te houden en hun spieren te versterken. Ze kunnen ook pijnverlichtende technieken aanleren.
Tweedelijnszorg:
- Reumatologie: Als de artrose ernstiger is of als er sprake is van ontstekingen in de gewrichten, kan de huisarts doorverwijzen naar een reumatoloog. Deze specialist kan aanvullende onderzoeken doen en sterkere medicijnen voorschrijven.
- Orthopedie: Als er sprake is van ernstige schade aan het gewricht, kan een orthopedisch chirurg opereren om het gewricht te herstellen of te vervangen.
Andere specialismen:
- Manuele therapie: Manueel therapeuten kunnen helpen bij gewrichtsklachten die te maken hebben met de stand van de wervelkolom of andere gewrichten.
- Pijnpoli: Als de pijnklachten ondanks andere behandelingen niet onder controle zijn, kan de reumatoloog doorverwijzen naar een pijnpoli.