Ja, dat is zeker een mogelijke oorzaak van een geboortegolf. Als mensen meer tijd doorbrengen met elkaar, dan is de kans groter dat ze elkaar ontmoeten en verliefd worden. Dit kan leiden tot zwangerschappen en geboorten.
In het geval van de coronapandemie waren er verschillende factoren die ertoe bijdroegen dat mensen meer tijd thuis doorbrachten. De lockdownmaatregelen zorgden ervoor dat mensen niet meer naar het werk of naar school konden gaan. Dit gaf ze meer tijd om samen te zijn met hun partner of familie. Daarnaast waren er ook veel mensen die zich eenzaam voelden tijdens de pandemie. Dit kan er ook toe leiden dat mensen meer geneigd zijn om een relatie aan te gaan of een kind te krijgen.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in Nederland in 2021 inderdaad een geboortegolf was. Er werden 179.000 kinderen geboren, een stijging van 6% ten opzichte van 2020. Dit is de grootste toename in tien jaar tijd. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat de coronapandemie een rol heeft gespeeld in deze geboortegolf.
Naast de coronapandemie zijn er nog andere factoren die kunnen leiden tot een geboortegolf. Zo kan een economische crisis ertoe leiden dat mensen meer kinderen krijgen. Dit komt omdat mensen zich dan minder zeker voelen over hun toekomst en daarom meer geneigd zijn om een kind te krijgen als zekerheid voor later.
Ook sociale veranderingen kunnen een rol spelen bij geboortegolven. Zo was er in de jaren 60 en 70 een geboortegolf in Nederland. Dit kwam doordat de maatschappij in die tijd veranderde. Vrouwen kregen meer kansen op de arbeidsmarkt en werden daardoor minder afhankelijk van hun partner. Dit leidde ertoe dat vrouwen vaker kozen voor een carrière en een gezin.
Het is dus niet altijd mogelijk om een exacte oorzaak aan te wijzen voor een geboortegolf. Vaak zijn er meerdere factoren die een rol spelen.