De minister-president van Nederland wordt niet rechtstreeks gekozen door de kiezers, maar door de Tweede Kamer. Na Tweede Kamerverkiezingen is het de taak van de koning om een formateur te benoemen. De formateur is een ervaren politicus die de taak heeft om een nieuw kabinet te vormen. De formateur gaat in gesprek met de partijen die in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd om te zien of zij bereid zijn om samen te werken in een kabinet.
Als de formateur een meerderheid heeft gevonden, wordt hij of zij minister-president. De formateur benoemt vervolgens de andere ministers en staatssecretarissen. De nieuwe minister-president legt vervolgens de eed of belofte af in de Tweede Kamer.
Er is in Nederland wel discussie over de vraag of de minister-president wel rechtstreeks gekozen zou moeten worden. Voorstanders van een rechtstreekse verkiezing van de minister-president argueren dat dit de democratie zou versterken. Zij stellen dat de kiezers dan zelf kunnen bepalen wie de leider van het land is. Tegenstanders van een rechtstreekse verkiezing stellen dat dit het parlementaire stelsel zou ondermijnen. Zij stellen dat de Tweede Kamer dan haar rol als controleur van de regering zou verliezen.
Op dit moment is er geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een rechtstreekse verkiezing van de minister-president.