Het aantal pleeggezinnen in Nederland is in 2022 gedaald van 17.548 naar 16.608. Dit betekent dat er een tekort is aan pleeggezinnen. In Amsterdam is dit tekort het grootst, met 150 pleeggezinnen te weinig.
Er zijn verschillende redenen voor de daling van het aantal pleeggezinnen. Een belangrijke reden is de coronapandemie. De werving en voorbereiding van aspirant-pleegouders is toen stilgelegd. Daarnaast spelen ook de inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud een rol. Pleegouders krijgen een vergoeding voor de kosten die ze maken voor het opvoeden van een pleegkind, maar deze vergoeding is niet toereikend om de stijgende kosten te compenseren.
De daling van het aantal pleeggezinnen heeft gevolgen voor de kinderen die uit huis geplaatst moeten worden. Deze kinderen hebben minder kans om in een pleeggezin terecht te komen. Ze kunnen dan worden geplaatst in een instelling, wat voor hen een minder veilige en stabiele omgeving is.
Er wordt veel gedaan om het aantal pleeggezinnen te vergroten. Pleegzorgorganisaties voeren campagnes om mensen te enthousiasmeren om pleegouder te worden. Daarnaast worden er initiatieven genomen om de vergoeding voor pleegouders te verhogen.
Het is belangrijk dat er voldoende pleeggezinnen zijn om alle kinderen die uit huis geplaatst moeten worden een veilig thuis te bieden. Pleegouders kunnen een grote rol spelen in het leven van deze kinderen. Ze bieden hen een stabiele omgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen en opgroeien.