Die van Niger, Burkina Faso en Mali verlaten unie ECOWAS na staatsgrepen
Het West-Afrikaanse economische samenwerkingsverband ECOWAS is de afgelopen maanden opgeschrikt door staatsgrepen in drie van haar lidstaten. Niger, Burkina Faso en Mali hebben allemaal te maken gehad met politieke onrust en gewelddadige overnames van de regering. Als gevolg hiervan hebben deze landen besloten om de unie te verlaten.
De Economic Community of West African States (ECOWAS) is opgericht in 1975 met als doel economische integratie en samenwerking tussen West-Afrikaanse landen te bevorderen. Het verlaten van de unie door drie van haar belangrijkste leden is een grote tegenslag voor ECOWAS en werpt vragen op over haar vermogen om politieke stabiliteit en vreedzaam bestuur in de regio te bevorderen.
Niger was het eerste land dat werd getroffen door een staatsgreep. Op 1 februari 2021 werd de regering omvergeworpen door het leger onder leiding van kolonel Assimi Goïta. Deze coup vond plaats na maanden van politieke en sociale onrust, veroorzaakt door beschuldigingen van verkiezingsfraude en onvrede over de economische situatie in het land. Als reactie hierop heeft Niger aangekondigd dat het de unie ECOWAS zal verlaten.
Burkina Faso volgde snel het voorbeeld van Niger. In mei 2021 pleegde het leger een staatsgreep en nam de macht over. President Roch Marc Christian Kaboré werd afgezet en vervangen door de militaire leider Paul-Henri Sandaogo Damiba. Ook Burkina Faso heeft aangekondigd dat het de unie ECOWAS niet langer zal steunen.
De meest recente staatsgreep vond plaats in Mali. Op 24 mei 2021 werd de interim-president Bah Ndaw en premier Moctar Ouane gearresteerd door het leger. Deze actie volgde op toenemende onrust in het land, met massale protesten tegen de regering en de aanhoudende dreiging van jihadistisch geweld. Mali heeft aangekondigd dat het de unie ECOWAS zal verlaten en haar eigen koers zal varen.
De beslissing van deze drie landen om ECOWAS te verlaten, roept vragen op over de toekomst van het economische samenwerkingsverband. ECOWAS heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld bij het bevorderen van regionale integratie en het aanpakken van gezamenlijke uitdagingen zoals armoede, terrorisme en klimaatverandering. Het is echter duidelijk dat de recente staatsgrepen en politieke onrust een grote impact hebben gehad op de stabiliteit van de regio.
Het is nu aan ECOWAS en haar overgebleven leden om te reageren op deze ontwikkelingen en te zoeken naar manieren om de vrede en stabiliteit in West-Afrika te herstellen. Het is belangrijk dat de unie haar inspanningen opvoert om politieke dialoog en democratie te bevorderen, zodat landen zich gesteund voelen en afzien van gewelddadige overnames. Alleen door samen te werken en het vertrouwen te herstellen, kan ECOWAS haar doelen van economische integratie en samenwerking blijven nastreven.