Het oorspronkelijke idee was om op de Pyramide van Austerlitz een standbeeld van Napoleon Bonaparte te plaatsen. Dit idee werd in 1806 geopperd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Baptiste de Nompère de Champagny. Champagny zag de piramide als een symbool van de Franse overwinning in de Slag bij Austerlitz, die in 1805 plaatsvond.
Het plan voor het standbeeld werd goedgekeurd door Napoleon zelf. De opdracht voor het ontwerp werd gegeven aan de Franse beeldhouwer Pierre-Charles L’Enfant. L’Enfant ontwierp een standbeeld van Napoleon in zijn militaire uniform, met een lauwerkrans op zijn hoofd. Het standbeeld zou ongeveer 30 meter hoog zijn en gemaakt zijn van brons.
Het standbeeld zou worden geplaatst op de top van de piramide. Om dit te doen, zou de piramide moeten worden verhoogd. Dit zou worden gedaan door een nieuwe laag stenen aan de top van de piramide toe te voegen.
Het plan voor het standbeeld werd echter nooit uitgevoerd. De oorlogen van Napoleon hadden de Franse schatkist leeggemaakt en er was geen geld meer voor het project. Bovendien was er ook veel kritiek op het plan. Sommigen vonden het een symbool van Napoleons arrogantie, anderen vonden dat het een belediging was voor de Egyptische cultuur.
In 1814, na de nederlaag van Napoleon, werd het plan definitief afgeblazen. De piramide van Austerlitz bleef dus zonder standbeeld.
In 2023, 218 jaar na het oorspronkelijke plan, is er nog steeds geen standbeeld van Napoleon op de Pyramide van Austerlitz. Het is onwaarschijnlijk dat dit ooit nog zal gebeuren.