Het aantal uren arbeid dat een man kan verrichten, hangt af van een aantal factoren, waaronder:
- De leeftijd van de man: Jonge mannen zijn over het algemeen sterker en energieker dan oudere mannen, en kunnen daarom meer uren arbeid verrichten.
- De gezondheid van de man: Een man die gezond is, kan meer uren arbeid verrichten dan een man die ziek is.
- De ervaring van de man: Een man met meer ervaring in een bepaalde taak, kan die taak efficiënter verrichten en daardoor meer uren arbeid verrichten.
- De zwaarte van de arbeid: Lichte arbeid kan langer verricht worden dan zware arbeid.
- De omstandigheden van de arbeid: Arbeid in een goed geventileerde ruimte is minder vermoeiend dan arbeid in een benauwde ruimte.
Over het algemeen wordt aangenomen dat een man van 20 tot 60 jaar, die gezond is en ervaring heeft in de taak die hij verricht, ongeveer 8 uur per dag kan werken. Dit betekent dat hij in een week van 5 werkdagen ongeveer 40 uur arbeid kan verrichten.
In de praktijk is het aantal uren arbeid dat een man kan verrichten, vaak lager dan dit theoretisch maximum. Dit komt doordat mannen vaak ook andere taken hebben naast hun werk, zoals zorg voor gezin en huishouden. Daarnaast kunnen factoren zoals stress, overwerk en slechte werkomstandigheden het aantal uren arbeid dat een man kan verrichten, verminderen.
In Nederland is de arbeidsduur voor volwassenen wettelijk vastgelegd op maximaal 48 uur per week. Dit betekent dat een man in Nederland in principe maximaal 48 uur per week kan werken.
In de praktijk is de gemiddelde arbeidsduur voor mannen in Nederland echter lager dan 48 uur per week. In 2022 was de gemiddelde arbeidsduur voor mannen in Nederland 38,8 uur per week.