Het antwoord op de vraag “Verdwijnen meer uit het onderwijs (5)” hangt af van de interpretatie van de vraag. Als de vraag betrekking heeft op de hoeveelheid kennis die leerlingen leren, dan is het antwoord waarschijnlijk “ja”. Door de toenemende digitalisering en automatisering zijn er steeds minder beroepen waarbij leerlingen specifieke kennis nodig hebben. Het onderwijs moet zich daarom richten op het ontwikkelen van vaardigheden die leerlingen nodig hebben om in de toekomst succesvol te zijn, zoals kritisch denken, probleemoplossen en samenwerken.
Als de vraag betrekking heeft op het aantal leerlingen dat onderwijs volgt, dan is het antwoord waarschijnlijk “nee”. Het aantal leerlingen dat onderwijs volgt blijft in Nederland toenemen. Dit komt onder andere door de toename van de immigratie en de stijgende geboortecijfers.
Als de vraag betrekking heeft op het aantal scholen, dan is het antwoord waarschijnlijk “ja”. Het aantal scholen in Nederland neemt af. Dit komt onder andere door de schaalvergroting in het onderwijs en de fusie van scholen.
Hieronder zijn een aantal specifieke voorbeelden van zaken die uit het onderwijs verdwijnen of veranderen:
- Traditionele lesmethoden, zoals het frontaal onderwijs, worden vervangen door meer interactieve en activerende lesmethoden.
- De focus op feitenkennis verschuift naar de ontwikkeling van vaardigheden en competenties.
- De nadruk op kennisoverdracht verschuift naar de ontwikkeling van zelfredzaamheid en autonomie.
- De rol van de docent verandert van kennisoverdrager naar coach en begeleider.
Deze veranderingen zijn nodig om het onderwijs toekomstbestendig te maken. Het onderwijs moet leerlingen voorbereiden op een wereld die steeds sneller verandert.