Indonesië is een land met meer dan 17.000 vulkanen, meer dan enig ander land ter wereld. Daarvan zijn er 127 actief. De meeste van deze vulkanen bevinden zich in de Pacifische Ring van Vuur, een boog van vulkanische en seismische activiteit rond de Pacifische Oceaan .
Enkele van de beroemdste vulkanen in Indonesië zijn:
-
Gunung Bromo: Dit is een actieve vulkaan op het oostelijke puntje van Java. Bromo is een populaire toeristenbestemming vanwege de prachtige zonsondergang en uitzicht op de omliggende caldera.
-
Gunung Rinjani: Dit is een actieve vulkaan op het eiland Lombok. Rinjani is de op een na hoogste vulkaan van Indonesië en een populaire bestemming voor wandelaars. De top van de vulkaan biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap, inclusief de kratermeer.
-
Gunung Kelimutu: Dit is een actieve vulkaan op het eiland Flores. Kelimutu staat bekend om zijn drie kratermeren, die elk een andere kleur hebben. De kleuren van de meren veranderen na verloop van tijd, afhankelijk van de chemische samenstelling van het water.
-
Gunung Ijen: Dit is een actieve vulkaan op het eiland Java. Ijen is een populaire toeristenbestemming vanwege de blauwe vlammen die ‘s nachts uit de krater ontsnappen. De vlammen worden veroorzaakt door de verbranding van zwavelgassen.
-
Gunung Agung: Dit is een actieve vulkaan op het eiland Bali. Agung is de hoogste vulkaan van Bali en een belangrijke heilige plaats voor de Balinese hindoes. De vulkaan barstte uit in 2017, waardoor grote schade ontstond en evacuaties plaatsvonden.
Indonesische vulkanen vormen een aanzienlijk risico voor de bevolking. Uitbarstingen kunnen leiden tot dood, verwondingen en ontheemding. Vulkaanassen kunnen ook het luchtverkeer verstoren en gewassen beschadigen. De Indonesische regering heeft een aantal maatregelen genomen om de risico’s van vulkaanuitbarstingen te verminderen, waaronder het bewaken van actieve vulkanen en het ontwikkelen van evacuatieplannen.