Een recente aankoop van het museum, het schilderij ‘Een beurtschip aan lager wal’ van Hermanus Koekkoek, illustreert op treffende wijze hoe een zeilschip in een benarde positie kan belanden. Het beeld toont een vrachtschip van het type paviljoentjalk, dat wanhopig probeert een haven uit te zeilen. De schipper vindt zichzelf geconfronteerd met een ernstig probleem.
De uitdrukking ‘lager wal’ wordt gebruikt om te verwijzen naar de zijde van een meer of oever waar de wind tegenaan blaast. In dit geval wordt het schip tegen de kade of oever gedrukt en kan het geen meter verder varen. Het spreekwoordelijke gezegde ‘aan lager wal raken’ heeft nog steeds betekenis in de moderne tijd, waarin het wijst op het belanden in een moeilijke situatie waar men lastig uit kan komen.
Het schilderij van Koekkoek toont de schipper die met zeemanskunst tracht af te varen van lagerwal. Hij staat tegen de wind in en probeert met al zijn kracht vooruit te komen, maar de focus is duidelijk op het benarde van zijn situatie. Het tonen van de strijd tussen de zeiler en de kracht van de natuur draagt bij aan de dramatische impact van het schilderij.
Het tegenovergestelde van lagerwal is hogerwal, waar men staat aan de zijde waar de wind vandaan komt. In dit geval zou het schip gemakkelijk vooruit kunnen gaan, maar helaas bevindt het zich aan de verkeerde kant. Hierdoor wordt het schip als het ware ‘gelachend’ aan lager wal gedrukt en belandt het in de stront.
Het schilderij ‘Een beurtschip aan lager wal’ toont niet alleen de fysieke moeilijkheden van het varen tegen de wind in, maar weerspiegelt ook de symboliek van tegenspoed en het gevoel vast te zitten in een uitzichtloze situatie. Het is een waardevolle toevoeging aan de collectie van het museum en een indrukwekkend voorbeeld van Koekkoek’s talent voor het vastleggen van maritieme taferelen.