Allerheiligen is een katholieke feestdag die op 1 november wordt gevierd. Het is een dag waarop de katholieke kerk de gehele gemeenschap van gelovigen herdenkt die in de dood zijn ontslapen. Het is een feestdag van hoop en verwachting, omdat de katholieke kerk gelooft dat alle gelovigen, na een periode van loutering, uiteindelijk tot God zullen worden toegelaten.
Allerheiligen is een verplichte feestdag in de Rooms-Katholieke Kerk. In veel landen wordt op deze dag een mis opgedragen. In Nederland worden er ook vaak bloemen gelegd bij graven en herdenkingen gehouden.
De oorsprong van Allerheiligen ligt in de vroege christelijke kerk. In de 4e eeuw werd in Rome een feestdag ingesteld ter ere van alle martelaren. In de loop der tijd werd dit feest uitgebreid tot alle heiligen, zowel martelaren als niet-martelaars.
In de protestantse kerken wordt Allerheiligen niet gevierd. In plaats daarvan wordt er op 1 november Allerzielen gevierd. Allerzielen is een dag waarop de overledenen worden herdacht.
In Nederland wordt Allerheiligen al sinds de middeleeuwen gevierd. In de 17e eeuw werd het feest echter verboden door de protestantse overheid. Pas in 1822 werd Allerheiligen weer een officiële feestdag in Nederland.
In België wordt Allerheiligen ook gevierd. In Vlaanderen is het een verplichte feestdag, in Wallonië niet.
In andere landen, zoals Duitsland, Italië en Spanje, wordt Allerheiligen ook gevierd. In sommige landen, zoals Mexico, is het een nationale feestdag.