De eerste mensen die de Mount Everest bedwongen waren de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Sherpa Tenzing Norgay. Ze bereikten de top op 29 mei 1953, als onderdeel van de Britse Mount Everest-expeditie van 1953.
Hillary en Norgay verlieten Kamp IX om 6.30 uur, bereikten de Zuidtop om 9 uur en bereikten de top om 11.30 uur op 29 mei 1953, via de South Col-route.
De beklimming van de Mount Everest door Hillary en Norgay was een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bergbeklimmen. Het was een symbool van de samenwerking tussen mensen uit verschillende culturen en het was een inspiratie voor mensen over de hele wereld.
Voordat Hillary en Norgay de top bereikten, waren er al verschillende pogingen ondernomen om de Mount Everest te beklimmen. De eerste poging werd ondernomen in 1921 door een Britse expeditie. In de daaropvolgende jaren werden er verschillende andere expedities ondernomen, maar geen van hen slaagde erin de top te bereiken.
De expeditie van 1953 was goed voorbereid en was uitgerust met de nieuwste technologie en apparatuur. De expeditieleider, John Hunt, had een team van ervaren klimmers samengesteld, waaronder Hillary en Norgay.
Hillary en Norgay waren een goed team. Hillary was een ervaren alpinist en Norgay was een Sherpa met veel ervaring in het beklimmen van de Himalaya.
De beklimming van de Mount Everest door Hillary en Norgay was een historische gebeurtenis die de wereld versteld deed staan. Het was een prestatie van ongelooflijke moed en uithoudingsvermogen, en het inspireert mensen nog steeds vandaag de dag.